KlikSULUT – Ketua Umum Lajnah Tanfidziyah/Pimpinan Pusat Syarikat Islam (SI) Hamdan Zoelva secara resmi melantik Pimpinan Wilayah (PW) SI Sulut di bawah pimpinan Hi Machmud Turuis, di Hotel Sintesa Peninsula Manado, Jumat (4/10/2019) malam.
Usai dilantik, SI Sulut langsung diberikan tugas berat oleh Hamdan, yang disampaikannya saat sambutan. “Tugas utama dari kepengurusan baru tidak selesai pada saat pelantikan. Kerja berat ke depan. Amanah itu adalah melaksanakan tanggung jawab. Makanya itu kerja berat bagi pimpinan wilayah dalam menjalankan tanggung jawab untuk membesarkan Syarikat Islam,” tegasnya.
Setelah pelantikan, Hamdan menugaskan SI Sulut menginventarisasi kembali pedagang-pedagang kecil Syarikat Islam untuk dibantu menjadi besar. “Untuk membangun kembali jaringan-jaringan usaha dari kaum Syarikat Islam untuk menjadi besar. Apalagi Gubernur mendukung penuh aktivitas Syarikat Islam. DPD mendukung penuh secara benar,” ungkapnya.
Selain itu, dia juga menugaskan SI Sulut menghidupkan kembali sekolah-sekolah Syarikat Islam. “Di Sulut banyak ditemui sekolah-sekolah Cokroaminoto yang terbengkalai. Yang tidak diurus pengurusnya,” ketusnya.
Tugas berikut yang diberikan Hamdan adalah melakukan konsolidasi organisasi. “Syarikat Islam tidak hanya sekadar nama. Syarikat Islam bukan hanya pengurus. Tapi gerakkan anggotanya. Saya minta wilayah betul mengurus cabang,” terangnya.
Dia juga mempersilakan kaum Syarikat Islam untuk aktif di partai politik mana saja dengan membawa nafas Syarikat Islam. “Karena hal inilah yang menjadi kekuatan Syarikat Islam di masa lalu. Kita bukan akan membawa kekuatan yang menakutkan di masa sekarang ini, melainkan kita akan membawa kekuatan yang mampu membesarkan bangsa ini,” pungkasnya.
(Sahril Kadir)
sumber: kliknews.net